20.03.2018
0

Przepis na domowy izotonik

W sprzedaży jest wiele napojów izotonicznych, które mają za zadanie nawodnienie organizmu oraz uzupełnienie wydalonych wraz z potem składników odżywczych, czyli elektrolitów, węglowodanów, które są odpowiednio przyswajane, składników mineralnych oraz witamin. Najczęściej pijemy po wysiłku, ale izotoniki przydadzą się nam też podczas długiego wybiegania oraz na zawodach. Sprawią, że osłabiony w trakcie biegu organizm, zostanie we właściwy sposób nawodniony oraz otrzyma solidną dawkę energii. Pozwoli nam to na kontynuowanie treningu, czy też biegu w trakcie długich zawodów. Czasami kilka łyków wystarczy, żeby po chwili czuć że siły znów powróciły.
Napoje izotoniczne można kupić w marketach i oczywiście sklepach dedykowanych sportowcom, w tym właśnie biegaczy. Mają różny skład, często z chemicznymi, smakowymi dodatkami. Jeśli więc ktoś chce uniknąć wprowadzania do organizmu sztucznych substancji może przygotować sobie taki napój samodzielnie.

Przepis na domowy izotonik

Napój z nasionami szałwii hiszpańskiej

Szałwia hiszpańska jest znana też jako nasiona chia. Mają one mnóstwo wartości odżywczych. W ich składzie są białka oraz węglowodany. Nasiona chia podnoszą wydolność organizmu. Zawierają błonnik, który zatrzymuje wodę, więc doskonale nadają się przy wysokich temperaturach oraz jako sposób na nawodnienie organizmu przed zawodami. 

Przygotowanie napoju: do 2 szklanek wody, dodajemy 2 łyżeczki miodu, wyciśnięty sok z jednej limonki lub też z połowy średniej cytryny oraz 2 łyżki szałwii hiszpańskiej. Teraz należy wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić na 30 minut, żeby nasiona nasiąkły wodą. Najlepiej pić przed treningiem oraz zawodami. W trakcie wysiłku też można stosować, jednak należy pamiętać, że jeżeli wlejemy napój do flaska lub bukłaka w plecaku biegowym, to ziarenka chia zablokują otwór ustnika. 


Napój na gorące dni    

Oczywiście napój ten może być wykorzystany nie tylko, wtedy kiedy jest gorąco, jednak właśnie podczas upałów sprawdzi się doskonale. Wykorzystujemy tutaj właściwości soli, która zatrzymuje wodę w organizmie, dzięki czemu nie będziemy odwodnieni. 

Przygotowanie napoju: do 1 litra przegotowanej lub zmineralizowanej wody dodajemy szczyptę soli morskiej, himalajskiej lub kłodawskiej oraz sok z jednej średniej cytryny. Wszystko mieszamy i możemy ruszać na zawody. Wariant smakowy: dla zneutralizowania smaku soli i podniesienia poziomu energii możemy dać łyżkę miodu. 


Napój orzeźwiający  

Ten ,,eliksir" można wypić przed treningiem lub po, jeśli chcemy się orzeźwić. Przyda się w upalne dni, kiedy trzeba wykonać trening na dużych obrotach. 

Przygotowanie napoju: do jednego litra wody zmineralizowanej dodajemy zmiksowane truskawki oraz 4 listki mięty najlepiej świeżej, ale może też być sproszkowana. Wyciskamy sok ze średniej pomarańczy i dolewamy do napoju. Wsypujemy jeszcze szczyptę soli, całość mieszamy i trzymamy w chłodnym miejscu. Przed spożyciem dodajemy kostki lodu i możemy delektować się chłodnym i orzeźwiającym napojem.  


Napój energetyczny

Ważną kwestią jest dostarczenie sobie dużej dawki energii podczas intensywnego wysiłku. To mogą zapewnić daktyle. Niektórzy spożywają je w trakcie biegu, bo owoce te doskonale uzupełniają braki glikogenu. Nie trzeba ich zjadać w całości, można z nich przygotować energetyczny napój. 

Przygotowanie napoju: dwie garści daktyli należy włożyć do pół litra wrzącej wody. Po wystygnięciu trzeba je mocno rozgnieść w wodzie np. łyżką, tak żeby wycisnąć z nich cały sok. Odcedzamy napój i dodajemy sok z małej cytryny. Taki izotonik nie tylko nawodni podczas długiego biegu, ale również doda siły. 


 

Dodane komentarze